Sigortam Başladı mı Nasıl Öğrenebilirim?

Sigorta, çalışanın haklarının kanunlar ile güvenceye alınmasıdır. İşverenler işe aldıkları her kişiyle sigortalı olacaklarına dair bir anlaşma yapmalıdır. “Sigortam başladı mı?” sorusuna cevap alabilmek için öncelikle sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını öğrenmeniz gerekiyor.

Sigorta Girişim Yapıldı Mı?

Sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını öğrenmek için sigorta giriş bildirgesi sorgulaması yapmanız gerekir. Genellikle işe alınan kişi çalışmaya başlamadan en geç bir gün öncesine kadar işveren giriş bildirgesini verir.

Telefon numaranızın Sosyal Güvenlik Kurumu veri tabanında kayıtlı olması takdirinde telefonunuza “4A Kapsamında Sigorta Başlangıcı Yapılmıştır” şeklinde bir mesaj gelir. Telefon numaranız kayıtlı değil ise mesaj gelmez ve sorgulama yoluyla öğrenmeniz gerekir.

İşe giriş bildirgesi işe alınan kişi tarafından değil yalnızca işveren ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından görülebilir. Girişinizin yapılıp yapılmadığını öğrenmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çağrı merkezini aramanız gerekmektedir.

İletişim numarası 170’tir ve 7/24 ulaşılabilir. Ücretli bir hattır ve 6 dakikalık bir konuşma 3,5 lira olarak ücretlendirilmektedir. Ücretlendirme olmaksızın e-devlet üzerinden de sigorta girişinizin yapılıp yapılmadığını sorgulayabilirsiniz. Böylece “sigortam başladı mı” sorusuna yanıt bulmuş olursunuz.

Sigortam Ödeniyor Mu?

Sigortanın ödenip ödenmediğini yine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun çağrı merkezini arayarak veya         E-devlet üzerinden sorgulayarak öğrenebilirsiniz. E-devlet Sosyal Güvenlik Kurumu işlem sayfasında sigortanız hakkında aradığınız bütün bilgilere kolayca ulaşabilirsiniz.

SGK Hizmet Dökümü Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı her sigortalı çalışan için e-devlet üzerinden raporlar hazırlanmaktadır. Bu raporların amacı sigortalılığı kanıtlamak ve ödenen bütün primleri takip edebilmektir. Sigortalılık tarihi, ödenen primler ve emeklilik hakkında her şey bu raporlarda yer almaktadır.

4/A Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet aracılığıyla SSK (4/A) hizmet dökümü sorgulaması birkaç adımla kolayca yapılabilir.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu linkine girilir.
  2. Sorgulama sayfası üzerinden T.C kimlik numarası e-devlet şifresi ile giriş yapılır.
  3. 4/A sigorta kaydı bulunanlar açılan sayfadan hizmet dökümü sorgulaması yapabilir ve yazıcıdan dokümanı çıktı alabilir.

4/B Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E –devlet aracılığıyla Bağkurlu çalışanlar hizmet dökümüne ulaşabilirler.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/4b-hizmet-bilgisi linki ziyaret edilir.
  2. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır.
  3. Açılan sayfadan hizmet dökümü sorgulaması yapılır.

4/C Hizmet Dökümü Sorgulaması Nasıl Yapılır?

E-devlet üzerinden Emekli Sandığı çalışanları hizmet dökümü sorgulaması yapabilirler.

  1. https://www.turkiye.gov.tr/4c-istege-bagli-odeme-dokumu linkine girilir.
  2. T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılır.
  3. Açılan sayfadan hizmet dökümü sorgulaması sağlanır.

SGK Hizmet Dökümü Neden Alınır? Neden Önemlidir?

  • Sigortanın başlanıp başlanmadığı teyit edilir.
  • Sigortalı çalışanların şimdiye kadar yaptığı işler kayıt altında tutulur.
  • Bankadan kredi almak için gerekli bir belgedir.
  • Emeklilik başvuru için gereklidir.
  • Sigortalı çalışanın sigortanın hangi koluna bağlı olduğunu gösterir.
  • Ödenmiş bütün primlerin kayıt altında tutulmasını sağlar.
  • Ölüm maaşı ve yetim maaşı için gerekli bir belgedir.

Sigortanın Ödenmemiş Olması Durumunda Ne Yapılmalıdır?

Sigortanızın gerektiği gibi ödenmediğini fark ettiğiniz zaman yapmanız gereken işvereninizi veya çalıştığınız kurumu şikayet etmektir Şikayet etmek için gerekli belgeler için Sigorta Müdürlüğü’ne bizzat başvurmalısınız.

Başvurduğunuz Sigorta Müdürlüğü ile çalıştığınız yer aynı il içinde olmalıdır. Şikayet sonrası belirlenen bir mahkemeye başvurmanız gerekmektedir. Mahkemeye başvurma durumunda işten ayrılmanızın üzerinden 5 yıldan fazla geçmiş olamaz.

Eğer işten ayrılmanızın üzerinden 5 yıl geçmiş ve artık mahkemeye başvurma imkanınız kalmamışsa bile mutlaka sigortasız çalıştırıldığınızı anladığınızda Sosyal Güvenlik Kurumu çağrı hattından şikayette bulunmalısınız. Yaptığınız şikayet sonucu sigortasız işçi çalıştıran iş yeri gerekli incelemelere tabi tutulacaktır.