Senet, borç veren ve borçlu arasında imzalanan bağlayıcı belgedir. Senet düzenlemenin birçok adımı olduğundan “senet nasıl düzenlenir?” sıkça sorulan bir soru halini almıştır.
Senedi, borç vereceğiniz kişiye imzalatacağınız tarihi “Düzenleme Tarihi” kısmının altına yazın. Eğer borcu alan siz iseniz bu tarihin imzaladığınız tarih olduğuna emin olun.
Ödeme tarihi kısmı bazı senetlerde ödeme günü olarak da yazılabilir. Bu kısma senedin ödeneceği tarihi gün, ay ve yıl olarak yazmalısınız. Tarihi yazarken mutlaka rakam kullanmalısınız. Senedin üzerinde doldurulması gereken bir vade kısmı olduğu takdirde senedin imzalandığı gün ile ödeme tarihi arasında keçen süreyi rakam olarak vade kısmına yazmanız gerekmektedir.
Senedin üzerinde “Türk Lirası” olarak belirtilen kısmın altına ödenecek fiyatı yazın. Birden fazla taksit olması durumunda her taksit için ayrı bir senet hazırlamalısınız. Her senedin ödeme tarihi, vadesi, miktarı ve düzenleme tarihi takside bağlı olarak ayarlanmalıdır. Senedin miktarı yazılırken dikkat edilmesi gereken nokta #senetmiktarı# olarak yazılmasıdır. Böylece sonradan miktarın herhangi bir şekilde değiştirilmesini önlemiş olursunuz. Senette kuruş kısmı var ise bu kısmı doldurabilir veya ödenecek miktarda kuruş kısmı yoksa bu kısma düz çizgi çekebilirsiniz.
Senedi numaralandırıp numaralandırmamak size bağlıdır. Zorunlu bir işlem değildir. “No” olarak belirtilen bölüme istediğiniz numarayı verebilirsiniz. Genellikle şirketler tarafından tercih edilen bir yöntemdir.
“İşbu emre muharrer senedim” kısmından sonra gelen boşluğu, eğer senet kişiye aitse “-in” eki ile; eğer senet bir şirkete aitse “-izin” ekiyle doldurun.
Senedin ödeneceği tarihi “mukabilinde” ve “tarihinde” kelimelerinin arasında verilmiş olan boşluğa gün, ay ve yıl olarak doldurun. Bu kısmı tamamen rakamla yazma zorunluluğu yoktur. “08.07.2020” veya “08 Temmuz 2020” şeklinde doldurabilirsiniz.
“Sayın” kelimesinden sonra gelen boşluğa borçlu olunacak kişi veya kurumun adını doldurun. Bu kısmı doldurduktan sonraki “veyahut emrühavale” yazısından sonra gelen boşluğun doldurulması zorunlu değildir.
“Yukarıda yazılı yalnız” kısmından sonraki boşluğa ödenecek tutarı eksiksiz bir şekilde yazın. Tutarı rakam ile değil yazı ile yazmak zorunludur. Varsa kuruş kısmını da mutlaka yazı ile yazmanız gerekmektedir. İlk başta rakamla yazılan para değeri yazı ile yazılandan farklı ise doğru olan yazı ile yazdığınız kabul edilecektir.
“Ödeyeceği” ve “bedeli” kısımlarının arasına kişi takısı olan “-m” ekini veya şirket takısı olan “-z” ekini yazın. “bedeli” ve “alınmıştır” kelimelerinin arasına ise “nakden” veya “malen” kelimelerinden birini yazın.
“İhtilaf vukuunda” kısmından sonraki boşluğa senedin tahsil edileceği yeri (İstanbul vb.) doldurun.
Senedin sonuna doğru olan “kabul ederi” kısmından sonraki boşluğa kişi takısı “-m” ekini veya şirket takısı “-z” ekini doldurun.
Senedin alt kısmında yer alan İsim, Adres ve T.C. Kimlik No. Kısmını ödemenin alınacağı kişinin bilgileri ile doldurun. Senedi ödeyecek kişi siz iseniz bu bölüme kendi bilgilerinizi doldurun.
Borçlu olan kişiye kefil olacak biri varsa, ödemenin alınacağı kişinin bilgilerini doldurduğunuz bölümün altında yer alan Kefil, Adres, T.C. Kimlik No. kısımlarına kefil olacak kişinin bilgilerini doldurun. Kefil bulunmaması durumlarında bu kısmı doldurmayınız.
Senedin sağ alt kısmındaki imza kısmına iki tane imza atın. Eğer kefiliniz varsa attığınız imzanın üst kısmına iki tane imza attırın. Bu son adımla senedi düzenlemeyi bitirmiş ve “senet nasıl düzenlenir?” sorusunun cevabını biliyor olursunuz.