Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Teknoloji geliştikçe insanların paraya olan ihtiyacı artmış ve para işlemlerinin sayısı çoğalmıştır. Teknolojinin hayat standartlarını artırması ve paraya ulaşımı kolaylaştırması insanlar tarafından daha sık para kullanılmasına sebep olmuştur. Parayla yapılan işlemlerin sıklığının artması bankalara olan ihtiyacı da artırmıştır. Buna bağlı olarak daha fazla banka müşterilerine hizmet vermeye başlamış ve sektör daha rekabetli bir alan haline gelmeye başlamıştır. Bu rekabetin doğurduğu sonuçlardan biri olarak kredi hayatımıza girmiştir. Bankalar daha fazla müşteriyi kendine çekebilmek için faizli olarak borç para vermeye başlamıştır. Farklı amaçlar için çekilebilen bu kredilerin yanlış kullanımı sonucunda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. Bu sorunları yaşayan kişilerin sorduklarından biri olan “Kredi ödemesi 1 gün gecikirse ne olur?” sorusunun cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Kredi Ödemesi 1 Gün Gecikirse Ne Olur?

Kredi ödemesi 1 gün gecikirse ne olur diye kara kara düşünen kişileri net bir cevap beklememektedir. Bankaların kredi ödemeleri hakkında sert veya ılımlı bir politika izlemelerinde pek çok farklı etken göz önünde bulundurulmaktadır. Bu etkenlerden en önemlisi çekilen kredinin miktarıdır. Eğer konut kredisi gibi yüksek miktarlarda çekilen kredilerin aylık ödemeleri geciktirilirse bankalar bu duruma daha farklı bir yaklaşım gösterecektir. Ancak çekilen kredinin miktarı ne olursa olsun bankalar ödemeler bir gün dahi gecikirse müşterileriyle iletişime geçmektedir. Farklı yollardan müşterilerle iletişime geçildiğinde banka tarafından borcun en kısa zamanda ödenmesi gerektiği bildirilmektedir.

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi ödemeleri geciktirildiğinde mesaj, telefon ve e-posta gibi yöntemlerle bankalar müşterilerine ulaşmaktadır. Gerekli bildirimler yapılmakta ve müşteriden tahmini ödeme tarihi istenmektedir. Eğer müşteri verdiği tarihe kadar ödemelerini yapmazsa veya kısmi ödeme yaptıysa tekrar bankalar müşterilerine farklı kanallar aracılığıyla bildirim yapmaktadır. Peki kredi kısmi ödeme nedir? Kredi kısmi ödeme, aylık olarak ödenmesi gereken kredi borcunun bir kısmını ödemektir. Kredi kısmi ödeme nedir sorusunu soran kişiler genellikle bu ödemenin yarar sağlayacağını düşünse de maalesef durum olumsuzdur.

Kredi Taksiti Bir Ay Ödenmezse Ne Olur?

Kredi taksiti bir ay ödenmezse ne olur sorusunun cevabı yine bankaların müşterilerine gösterdiği toleransa göre değişiyor. Ödeme her türlü bildirime rağmen bankanın tolerans tanıdığı zamana kadar yapılmadıysa müşterinin kredi ödemesini geciktirdiği bilgisi Kredi Kayıt Bürosu’na gönderiliyor. Kredi Kayıt Bürosu’na gönderilen bildirimler sonucu tüm bankalar müşterinin geç ödeme yaptığından haberdar oluyor. Kredi notu da düştüğü için başka kurumların o kişiye ilerleyen zamanlarda kredi verme ihtimali azalıyor. Bankaların müşterilerine tanıdığı süre farklılık gösterdiği için bazı durumlarda hemen Kredi Kayıt Bürosu’na bildirim yapılıyor bazen de bu süre 30 günü bulabiliyor.

İki taksit üst üste ödenmediği taktirde banka, müşterisinin kayıtlı adresine bir ihbarname yolluyor. İhbarnamede müşterilere tanınan süre genellikle 30 gün olsa da bankaya göre değişiklik gösterebiliyor. Eğer gönderilen ihbarnameye rağmen belirtilen sürede ödeme yapılmadıysa yasal süreç başlatılıyor.

Yasal Süreç Başlatılırsa Ne Olur?

Kredi ödemelerinin yapılmamasına bağlı olarak banka, parasını devlet eliyle almak amacıyla yasal süreç başlatmaktadır. Yasal süreç başladığı andan itibaren banka müşterilerini zorlu bir yolculuk beklemektedir. İlk olarak, yasal sürecin başlatılması amacıyla kredi dosyası, bankanın davayla ilgilenen bir avukatına ve çeşitli bankaların takip birimlerine aktarılmaktadır. Bu andan itibaren müşteriler bankayla değil, bu davaya atanan avukatla muhatap olmak zorundadır. Eğer müşteri kendini ve haklarını savunamayacak düzeydeyse kendisi için avukat tutmak zorunda ve maddi açıdan daha da kötü bir duruma düşmektedir.

Yasal sürecin başlatılmasıyla birlikte müşterilerin aklında “Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi?” sorusu bulunmaktadır. Bankanın haciz işlemlerini başlatmaya yasal süreç başladığı andan itibaren yetkisi bulunmaktadır. Özet olarak “Kredi borcu ödenmezse eve haciz gelir mi” sorusunun cevabı bankanın insiyatifine kalmıştır. Haciz işlemleri başlatıldığı taktirde banka, ödenmesi gereken kredi miktarını haciz yöntemiyle karşılamaktadır. Dava sonuçlandıktan sonra bankalar borç takibini varlık yönetim şirketlerine aktarılır. Genellikle yasal işlemlerin başlatılmasından 1 yıl sonra yapılan bu aktarma sonucunda müşteriler artık banka yerine varlık yönetim şirketlerine ödeme yapar. Sonuç olarak, kredi borcu ödenmezse ne olur diye düşünmek yerine bu borçlar zamanında ödenmeye çalışılmalıdır. Aksi taktirde bahsettiğimiz gibi istenmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir.

Kredi ödemesi 1 gün gecikirse ne olur diye düşünüp ödemenizi geciktirmenizi tavsiye etmeyiz. Çünkü bankanın ödeme geciktiği andan itibaren mevcut faizin %130 u oranında gecikme faizi uygulama hakkı vardır. Örnek olarak, bankanın %1 faiz oranıyla alınan ve ödemesi yapılmayan krediye %1,30 gecikme faizi uygulama hakkı bulunmaktadır. Yani ödeme 1 gün gecikse dahi o ayın taksitini %2,30 faizle ödeyebilirsiniz. Bu durum da hem maddi açıdan kayıplara yol açacak hem de kredi notunun düşmesine sebep olacaktır. Kredi notunun düşmesi de gelecekte yapılacak olan kredi başvurularından olumlu sonuç alma ihtimalini bir hayli düşürmektedir.