Ek iş fırsatları hemen herkes tarafından merak edilir ve araştırılır. Devlet memurları için ise durum daha farklıdır, çünkü devlet tarafından bazı işleri yapmaları yasaklanmıştır. Devlet memurlarının yapabileceği ek işler konusu tam olarak öğrenilmediğinde memuriyet hakkı zarar görebilir.
Hangi meslek grubundan olursa olsun memurlar için bu şartlar gereklidir. Örneğin devlet bünyesinde çalışan bir doktor kendi muayenehanesini açarken bile bu kuralları tam olarak öğrenmelidir. Kanuna karşı olarak bir ek iş yapıldığında ne pahasına olursa olsun memurluk hakkı elinden alınır.
Memurların yapabileceği ek işler için birkaç başlık belirlemek daha doğru olacaktır. Öncelikle memurların yapamayacağı işlere göz gezdirmek gerekirse, ticari faaliyetler ilk sırada yer alır. Meslek grubu ne olursa olsun devlet memurlarının ticari bir faaliyete başlaması yasaktır.
Devlet bünyesinde çalışan sağlık çalışanları da bu kanuna dahildir. Kendilerine ait bir muayenehane açmaları ya da böyle bir işletme açmaları tamamen yasaktır. Devlet memurlarının yapacağı ek işler ticari faaliyetler içermemelidir.
Devlet Memurlarına Yasak Olan Faaliyetler
Devlet memurları ek iş olarak bir şirkete ortak olabilirler. Fakat bu ortaklık için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Memurların yönetim kademelerinde bulunmaması en önemli şartlardan bir tanesidir. Bu kurala uyulduğunda devlet memurları bir şirkete ortak olabilir ve bu sayede ek gelir elde edebilir. Memurların kendi işlerini aksatmaması adına şirkette direk olarak yüksek hisseli olmaması da önemlidir.
Devlet memurlarının yapması yasak olan bir diğer faaliyet ise televizyon ekranında bulunan projelerde ücret karşılığı çalışma durumudur. Bu durum memurun gönüllü olarak çalışma isteğine göre değişir. Fakat yapılan projeden ödeme alındığı ve bunun bir iş olarak yapıldığı tespit edilirse memuriyet hakkı elinden alınabilir.
Devlet memurlarının yapacağı ek işler arasında bu nedenle ekran projeler ya da sahne performansları belirli şartlara uyulduğunda bulunabilir. Bu şartlardan bir tanesi de rencide edici sahnelerin veya gösterilerin bulunmamasıdır. Memur olan kişinin projelerinde rahatsız edici sahneler veya gösteriler bulunursa memuriyeti zarar görecektir.
Memurlar için sigortalı olarak bir ek iş yapmaları da kesinlikle yasaktır. Başka bir firma bünyesinde sigortalı olarak çalıştığı saptanan devlet memurları, kanunu ihlal etmiş olur. Fakat yetkin olduğu konularda bazı çalışmalar yapıp bu çalışmalardan telif alarak kazanç sağlayabilirler.
Devlet Memurlarına Uygun Ek işler
Devlet memurları kendi branşlarına uygun farklı ek işler yapabilir. Öğretmen olan devlet memurları devletin kendilerine verdiği saat sınırlarını kullanarak farklı bir özel kurumda ders verebilir veya özel dersler vererek ek gelir sağlayabilir.
Devlet memurlarının yapacağı ek işler arasında bu şekilde özel dersler ve ek dersler bulunur. Fakat özel bir kurumda sigortalı olarak çalışmaları uygun değildir. Yasak kapsamında farklı bir kurumda sigortalı öğretmen olarak çalışamazlar.
Devlet memurları evden ek işler de yapabilir. Makale yazarak para kazanma bu işlerden bir tanesidir. Memurluk görevi bittikten sonra evden home office olarak makale yazarak ek gelir elde edebilirler. Makale yazarlığının sigorta kapsamı da bulunmadığı için hiçbir sorun da yaşanmayacaktır. Devlet memurları bazı ürünlerin pazarlamasını yaparak da ek gelir elde edebilirler. Fakat sözleşmeli ve sigortalı ise bu satışlar sorun yaratabilir. Bakanlık bünyesinde izinli olan ürünlerin satışını yaparak ek gelir elde edebilirler. Devlet memurlarının yapacağı ek işler kendilerini sıkıntıya sokmayacak şekilde belirlenmelidir. Kanun kapsamında yasağı bulunan ek işler yapıldığında memurluk hakları ellerinden alınacaktır. Ek gelir elde etmek isteyen memurlar sigortasız olarak belirtilen işleri yapabilir.
Cevap bırakın