Fransızca kökenli olan provizyon kelimesi, ön-onay süresi olarak tanımlanmaktadır. Kredi ve banka kartlarının hayatımıza daha çok girmesiyle beraber, yeni bir alışveriş yöntemi olarak bu kartlar kullanılmaya başlandı. Alışveriş esnasında karşımıza pek çok kez çıkmış olan bekleyen provizyondur. Bekleyen provizyonu internet bankacılığı ya da bankanın mobil uygulamasında görülebilmektedir. Bankanın müşteri hizmetleri aranarak mevcut bekleyen provizyonlar hakkında bilgi alınabilir. Bekleyen provizyon, işlem yapıldığı esnada kart ve işyeri bilgilerini kontrol eder. Bu yazımızda provizyon nedir, bekleyen provizyon nedir ve süresi ne kadardır? sorularının cevaplarını sizinle paylaşacağız.
Provizyon, yapmış olunan alışveriş ardından ödemek için kasaya geldiğimizde kartımızı ödeme yapmak için görevliye veririz. Görevli işlem yaptığında kartın ait olduğu banka, işlem yapılmış olan pos cihazını bilgileri doğrulamak adına ön-onay süresine tabi tutar. Bu süreye provizyon adı verilmektedir.
Çeklerde ise çekin ait olduğu hesabın, tutar ile aynı olup olmadığını kontrol eden terimi ifade etmektedir. Çeklerde hesap sahibinin bankasında yeterli miktar varsa satın almada herhangi bir sorun yaşanmaz. Dolayısıyla gerek kredi ve banka kartı, gerekse çeklerde bekleyen provizyonun amacı güvenliği gerçekleştirmektir.
Provizyon bilgisine erişmek için şu yöntemleri uygulayabilirsiniz:
Bekleyen Provizyon nedir sorusunda bekleyen provizyon, ilgili bankanın yapmış olunan harcamayı, kartımızı ve bilgileri kontrol etmek için ön-onay kısmında beklettiği işlemlere verilen isimdir. Ancak belirtmemiz gerekir ki bekleyen provizyon, harcanan miktarın karttan çekilmesi için bir engel olmaz. Kredi kartlarında bekleyen provizyon, yapılan işlemin güvenilir olup olmadığını ve kartın bilgilerini kontrol etmektedir. Bekleyen provizyon süreci, hırsızlık ve dolandırıcılık gibi olasılıklara karşı kişiyi ve bankaları korumayı amaçlamaktadır. Bununla birlikte eğer provizyonda görülen hareketin size ait olmadığını fark ettiğiniz takdirde bankanızla iletişime geçerek yardım almanız ve işlemin iptalini istemeniz gerekmektedir. Müşteri hizmetleriyle yapacağınız görüşme sonucu gerçekleştirilecek olan işlemler sonucunda çekme işlemi iptal olacaktır. İptal istemeniz için hesap bilgilerinde söz konusu işlemde hangi mal ve hizmet geçiyorsa, onları almamış olmanız gerekmektedir.
Bir gün içerisinde yapılmış olan harcamalar, o günün sonuna kadar bekleyen provizyon olarak kalmaktadır. Bekleyen provizyon nedir konusunda bir sonraki aşama, bir sonraki gün eğer herhangi bir sorun bulunmuyorsa işlemin banka tarafından onaylanarak, kaydedilmesiyle gerçekleşir. Bekleyen provizyon sona erdiğinde hesap özetine yansıtılmaktadır. Provizyon için belirlenen süre; eğer pos cihazı ve kartınız aynı bankaya ait ise bir gün sürmektedir. Alışverişi gerçekleştirdikten sonra, işlemi yapmış olan pos cihazı ile gerçekleşen son işlem arasında geçen süre, provizyon olarak kalmaktadır. Ancak kartınız ve pos cihazı farklı bankalara ait ise bu gün uzayabilmektedir. Kartınız ve pos cihazı farklı bankalara aitse işlem 2 güne kadar uzayabilmektedir. Yine yapmış olduğunuz işlem Uluslarası ise söz konusu durum bekleyen provizyon süresinin uzamasına neden olacaktır. Yapmış olduğunuz işlem ile ilgili bekleyen provizyon bilgilerinizi bankanız ile iletişime geçerek elde edebilir, gerekli durumlarda iptalini talep edebilirsiniz.